Varukorgen innehåller 0 produkter
Logga in

Historia

Noseworkens historia och uppkomst:

 

Begreppet Nosework myntades i södra Kalifornien år 2006 av tre personer, som arbetade som specialsökstränare. De hade som uppgift att träna ekipage att söka efter narkotika och sprängämnen.

Namnet på dessa hundtränare var Ron Gaunt, Amy Herot, Jill Marie O Brien.

Det som var gemensamt för denna tränartrio var att de inte bara fascinerades av hundarnas förmåga att urskilja doftämnen, utan det fascinerades också över hur nöjda och tillfredsställda hundarna blev efter ett sök. De ville att flera hundar skulle få denna upplevelse och tillfredsställelse och började fundera över att skapa en aktivering och sport, som skulle passa alla hundar.

 

Tränartrion hade som mål att skapa en sport, som skulle fungera för alla hundar, även för hundar som är reaktiva och har svårt att fungera i andra situationer. De utgick också ifrån att sporten skulle vara rolig och inte alltför regelstyrd.

Arbetet med att finna doftämnen som hunden kunde söka efter, krävde en del tid och arbete. Men till slut beslutade man att sporten skulle byggas upp på tre doftämnen. Man valde att använda eteriska oljor: björkolja, anis och kryddnejlika. Dessa doftämnen söker man efter i fyra olika moment, som är behållarsök, inomhussök och utomhussök. Man började att introducera detta på prov i hundstallarna, för att hundarna där skulle få en mera dräglig tillvaro.

 

Det stod snart klart att responsen från hundarna blev som tränartrion hade hoppats. Hundarna på Hundstallarna visade samma lugn och tillfredsställelse, som de hundar som arbetar med specialsök. Man såg också att när hundarna fick träna nosework så skapades beteendeförändringar hos hundarna, vilket gjorde det lättare att placera om dem i nya hem. Man fortsatte att sprida denna form av aktivering och sport till sällskapshundar, vilket fick ett enormt gensvar. Många hundägare har sedan dess vittnat om att deras hundar blir tillfredsställda efter att de fått arbeta med nosen.

 

Noseworken kom till Sverige

 

I Sverige, närmare bestämt i Borlänge så håller två specialsökstränare till, nämligen Marie Fogelqvist och Mats Hedlund. De har många års erfarenhet att träna ekipage att söka mögel och olika läckage. Precis som hundtränartrion i Kalifornien, så delade de erfarenheten av att hundar mådde bra, efter att de hade fått söka. De började aktivt att arbeta för att få Ron Gaunt till Sverige i syfte att introducera nosework även här. År 2014kom noseworken till Sverige och i januari 2017  blev det en officiell sport.

 

När Noseworken togs till Sverige så gjorde man dock vissa förändringar. Vi använder inte samma doftämnen som de gör i USA. Anledningen är att våra svenska aromterapeuter uppmärksammade att dessa inte var helt oskadliga för hundarna. Även i USA kom rapporter om att de eteriska oljorna som användes, inte var bra. I USA valde man dock att behålla dessa, i Sverige så började man istället använda ett helt ofarligt hydrolat. I Sverige är nosework uppbyggd på tre dofter eukalyptus, lagerblad och lavendel. De fyra momenten behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök är dock desamma.

 

Varför är Nosework bra?

 

Nosework är en bra och nyttig aktivitet för hunden. Den fungerar lika bra oavsett ålder och ras . Det går att tävla i Nosework men den fyller precis samma funktion för hunden, som aktivering. Nosework har visat sig vara extra bra för hundar som är livliga, eller som har aggressiva beteenden mot andra hundar. De blir lugnare, när de får en viktig uppgift.

Hundar som är försiktiga och har dålig självkänsla mår också bra av nosework. När hunden lyckas med sitt arbete, så stärks deras självförtroende.

Hund och förare blir ett bra team tillsammans. Föraren lär sig att läsa sin hund och lita på den. Denna teamkänsla avspeglar sig även i andra situationer, utanför noseworken.

 

Källa:

Susanne Lindberg Martin Johnson Adam Hubinette

Nosework det bästa du kan göra med din hund

Kyon förlag 2016

ISBN 978-91-982155-4-0


Det finns inga produkter i denna kategori.

^ Upp ^
Info banner